Kwalificatie Dakar’19 in the pocket!

Hier spreekt een gelukkig man! Door de finish van de Abu Dhabi Desert Challenge 2018 te bereiken, heb ik mij weten te kwalificeren voor de mooiste rally die er bestaat. Mijn droom om deel te nemen aan Dakar is weer een grote stap dichterbij, maar op dit moment kan ik nog erg genieten van het avontuur in de woestijn van Abu Dhabi!

Op 23 en 24 maart kregen we veel informatie over de rally en werden de papieren en uitrusting gecontroleerd. Zelfs mijn camelbak en body protector kwamen niet onder de keuring uit. Ook hebben we even in de woestijn getraind. Het viel mij wel tegen hoe zwaar de rally motor met een volle tank is in het zand. Ik had er thuis mee over het beton gereden en dacht nog ‘wat een heerlijk licht motortje!’. Gelukkig waren er de hele week veel mensen om mij heen die hun tips en tricks met alle liefde wilden delen. Zo is het bijvoorbeeld slim om eerst je voortank leeg te rijden, zodat je voorwiel minder ver in het zand zakt. Ook is het slim om je gas er een beetje op te houden wanneer je van een duin afrijdt. Op deze manier voorkom je ook dat je voorwiel wegzakt. Allemaal dingen die je al doende leert en daar ben je nooit te oud voor!

Alle wedstrijddagen waren fantastisch en daar week de eerste etappe op 25 maart dan ook niet vanaf. De kop was er af en ik had lekker gereden. De eerste 200km gingen echt heel goed. Ik ben wel een keer gevallen, waardoor ik wat langzamer ben gaan rijden. Dit kost wel meer energie in het zand, maar veiligheid staat voorop! Over de warmte heb ik mij niet druk gemaakt de hele week. Volgens mij is het geheim om genoeg te drinken. Liever drie keer stoppen om te plassen dan een vocht te kort.

Tijdens de tweede etappe kon ik bijna niet geloven hoe mul dat zand was. Misschien had ik de eerste 200km te hard gereden en dan loop je het ook op. Daarom heb ik op die dag besloten om het nog een tandje rustiger aan te doen. De duinen zijn soms ongelofelijk hoog. Je moet slalommend omhoog om boven te kunnen komen. De woorden van Kees Koolen komen vaak naar voren tijdens de etappes ‘Rustig blijven, Mart’. Vooral als je gevallen bent of vast staat, rustig blijven. Een goede les waar ik veel aan gehad heb tijdens de rally!

Op de derde dag heb ik mij zitten verbazen hoeveel zand er eigenlijk op de wereld is. Ik moest soms een duin op waarvan ik dacht dat het niet zou gaan lukken. Ik had het mij de tweede etappe onnodig zwaar gemaakt, te wild. Je gaat dan fouten maken, vast zitten, vallen en verkeerde spoortjes kiezen. Hier heb je niets aan en daarom was mijn doel tijdens de derde etappe om mijn hartslag laag te houden. Dit heeft zeker geholpen in het halen van de finish die dag.

De een-na-laatste etappe van de rally was wederom een zware, hete dag. Na de tankstop weer veel mul zand. Ik had de mazzel dat er zo nu en dan een buggy voorbij reed waar ik achteraan kon rijden. Je kunt dan precies zien wat er komen gaat. Hierdoor kun je meer snelheid houden en rijdt het wat soepeler door het zand. Ik was blij om de finish te zien na deze zware etappe.

We werden voorafgaand aan de start van de laatste etappe gewaarschuwd. Er schijnen veel ongelukken te gebeuren na zo’n lange, zware week in de woestijn. Daarom was het zaak om goed bij de les te blijven en dat is goed gelukt! Ik mag de Abu Dhabi Desert Challenge 2018 achter mijn naam schrijven. Ik ben als 17e geëindigd in het eindklassement. Daar ben ik erg trots op en dit motiveert mij nóg meer om mijn droom achter na te jagen. Dat betekent: veel uren op de mountainbike doorbrengen, meer sponsors zoeken om het financieel haalbaar te maken en oefenen met het navigeren tijdens de moeilijkst te navigeren rally: Serres in Griekenland aankomende augustus. Het is zonde om het niet te doen, het moet nu gebeuren!

Ik wil veel mensen bedanken die dit hoogtepunt in mijn leven mede mogelijk hebben gemaakt. Dit zijn de sponsoren:

Ook alle vesten-dragers zijn een grote steun in het verwezenlijken van mijn droom! Niet alleen financieel, maar ook moreel. Dank jullie wel!! Het is ook bijna overweldigend wat voor support ik kreeg via Facebook en whatsapp. Er zijn zelfs mensen die een kaarsje aan hebben gestoken voor extra support. Ontzettend bedankt!!

Tot slot wil ik de mensen die erbij waren in Abu Dhabi ontzettend bedanken. Het team van HT Rally Raid Husqvarna Racing, bedankt voor alle goede zorgen! Jullie hebben hard gewerkt om de rijders te ontzorgen en dat is jullie heel goed gelukt. Jullie zijn fantastisch en hebben het allemaal goed voor elkaar! Marcel Vermeij van Rallymaniacs, ontzettend bedankt voor de prachtige foto’s en het dagelijkse interview. Mede dankzij jou was de support van het thuisfront groot.

We gaan er alles aan doen om in 2019 te mogen verschijnen aan de start van de mooiste rally die er is: Dakar!

Foto’s: Marcel Vermeij van Rallymaniacs

Gepubliceerd door

Een reactie op “Kwalificatie Dakar’19 in the pocket!

  1. Fantastisch Martin! Op naar de volgende fase. Succes en houd de boel heel.

    Met vriendelijke groet, kind regards.

    Anjo van den Brink Duinkerken 42 NL-3771 CZ Barneveld Mob: +31643012689

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s