Jimmink smacht naar debuut in Dakar Rally 2019

Geschreven door Mark Bremer en Marcel Vermeij op

Al 35 jaar kijkt Martien Jimmink (57) met veel bewondering naar de Dakar Rally. Na lang wikken en wegen heeft de West-Fries nu de stap gezet om deel te nemen aan de editie van 2019. Jimmink wil in de voetsporen van broer Gerard treden die nog altijd de beste Nederlander ooit is in het motorklassement toen hij vierde werd in 1995.

Op jonge leeftijd raakt Jimmink al besmet door het motorvirus en rijdt jarenlang wedstrijden op niveau. “Mijn vader wilde met ons crossen zodat we minder bier zouden drinken dan hij”, begint de opgewekte ondernemer. “Toen ik veertien jaar was kreeg ik mijn eerste Yamaha, een 125 cc. Er was niemand die zo’n motor had. Daar zijn mijn broer en ik mee begonnen tijdens diverse clubcrossen. Eerst reden we in de buurt, later zijn we bij de KNMV gaan rijden.” Zoals dat vaak gaat, krijgt Jimmink na enkele jaren als actief motorrijder een relatie. “Ik had zo’n lief meisje getroffen dat ik zeker wist dat ik tachtig met haar wilde worden. Toen kwamen de kinderen – vijf in totaal – en werd ik voorzitter van de crossclub. Pas na jaren begon het weer te kriebelen. Ik stelde voor om een enduromotor te kopen en dat hebben we best lang gedaan. Drie jaar hebben we gereden voor Honda Nederland, later nog eens drie jaar voor Kawasaki Europa. We krijgen alles, kleding en onderdelen voor niets. Het was ongelofelijk.” De toenmalige teambaas vindt het mooi dat de broers Jimmink voor hem rijden. “Ik reed geen deuk in een pakje boter en vroeg de verantwoordelijke van het project wat hij met mij wilde bereiken. Hij reageerde: ‘Ik vind het mooi om twee broers in het team te hebben. Het enige wat ik van je wil is dat je met een schoon pak aan de start staat en een glimlach op je gezicht hebt.’ Na een paar jaar zijn we gestopt en pas toen ik vijftig werd ben ik met m’n zoon gaan rijden.”

‘Dakar? Moet je doen. Je kan het makkelijk hoor’

Al snel heeft Jimmink de smaak te pakken en rijdt samen met zijn zoon wedstrijden: “Met m’n zoon was het heel speciaal om te rijden. In de proeven ging hij bijvoorbeeld twee minuten voor mij van start en dan zag ik de spoortjes voor me en wist ik dat hij dezelfde lijnen als mij reed. Dat was fantastisch.” Al die jaren kijkt Jimmink met veel plezier naar de diverse editie van de Dakar Rally die op dat moment nog in Afrika verreden wordt. “Ik moest het gewoon altijd zien. ’s Nachts droomde ik over deelname in de Dakar en in de ochtend zei ik tegen mezelf dat ik het niet moest doen. Uiteindelijk besloot ik het pas echt te doen toen Marcel Piek bij me kwam en vertelde dat hij de Dakar wilde rijden. We hebben dezelfde rijstijl en als ik mijn best doe kan ik misschien voor hem eindigen. Toen hij vertelde dat hij het ging doen wist ik het ook zeker: ik wil de Dakar rijden.” Ook de vrouw van Jimmink stemde er vlot mee in: “Toen ik het mijn vrouw vertelde reageerde ze zoals geen enkele vrouw zou doen. ‘Oh leuk, moet je doen. Je kan het makkelijk hoor’.” Nadat hij in de zomer van 2017 het definitieve besluit neemt, begint de zoektocht naar sponsoren en een trainingsprogramma. “Ik wilde de Serres Rally rijden en zou twee weken daarna uitsluitsel geven aan Henk Hellegers of ik de Dakar wilde rijden. Bij aankomst op Schiphol wist ik het al. Daarna is het langzaam beginnen te groeien en heb ik al heel wat zaken kunnen regelen.”

b_600_0_16777215_00_images_00-DAKAR_2019_vooraf_martien_jimmink_SRR17_05_1344.jpg

Live your dream

De loonwerker uit Kolhorn begint daarna te trainen en geeft meer vorm aan zijn plannen. “Ik ga de Dakar met HT Rally Raid van Henk Hellegers doen. Ik heb een klik met de man en die heeft het ook gewoon goed voor elkaar.” Ook begint Jimmink aan een trainingsprogramma, hoewel hij dat in eerste instantie niet van plan was. “Ik zei tegen Henk dat ik niet wilde trainen”, aldus Jimmink, “in de drukke tijd op het bedrijf slaap ik anderhalf uur en werk zeven weken achter elkaar zonder maar een dag vrij te hebben. Ik slaap weleens een kwartier in de trekker met m’n hoofd op het stuur, maar gaandeweg veranderden de plannen en kwam ik in contact met m’n neef. Hij vond dat ik toch wel fit moest worden en zijn advies heb ik opgevolgd.” Jimmink schaft een mountainbike aan en traint inmiddels vier tot vijf keer per week in het mooie gebied bij Schoorl. “Ik raakte steeds meer gewicht kwijt en hijg nu helemaal niet meer als ik fiets. Mijn grens is nu de verzuring in de benen, pap in de benen. Ik pak nu de tijd om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de Dakar Rally, werken gaat voor als de bollen straks weer gerooid moeten worden.”

Op het programma staat in ieder geval de Abu Dhabi Desert Challenge waar hij zich kan kwalificeren voor de Dakar. Daarna zal Jimmink starten in de Serres Rally en daarnaast plant hij ook om alle Nederlandse enduro’s te rijden. “Ik heb er heel erg veel zin in, maar bekijk het wel stap voor stap. We gaan eerst Abu Dhabi rijden en daarna weer aan het werk. In augustus is het weer rustig en heb ik veel tijd om te trainen. Ook in de weken voor de Dakar wil ik veel rijden, als de motor ingeleverd is in Le Havre. Dat worden koude rondjes of ik trek nog een paar dagen naar Portugal.” Mocht Jimmink de Dakar starten en daadwerkelijk uitrijden kan hij een mooi record vestigen: “Er is voor ons niets te winnen behalve het halen van de finish. Ik word tijdens de Dakar 58 jaar oud. Ik wil de oudste Nederlander worden die de Dakar op een motor uit heeft gereden.” Na 35 jaar wil Jimmink zijn droom werkelijkheid laten worden: ‘Live your dream’.

RM180978.jpgFoto: Marcel Verweij
Bron: Rallymaniacs.com

Gepubliceerd door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s